דילוג לתוכן הראשי

טיפים לטיול בסקנדינביה

אחרי טיול של כמעט שלוש שבועות בנורווגיה ודנמרק, אם היו שואלים מה הטיפים העיקריים שהייתי נותן למטיילים, הייתי מציין שניים עיקריים:
1. תמעיטו בביקורי ערים. לרוב יום, גג יומיים מספיק לעיר. גם לערים הגדולות כמו אוסלו וברגן. קופנהגן הוא אולי היוצא מן הכלל היחידי.
2. לרוב המוזיאונים קטנים, לא זולים ולא ממש שווים. הדבר בולט במיוחד בנורווגיה (בקופנהגן המוזיאונים קצת יותר מתקרבים לסטנדרטים אירופיים).
לפיכך, בנורווגיה הייתי מציע להקדיש את רוב הזמן לטיולי טבע. אחרי הכל, זאת האטרקציה העיקרית.

אם ברצונכן לקבל תמונת מצב רחבה יותר, אתם מוזמנים להמשיך לקרוא.

מוזיאונים ואטרקציות - מה בכל זאת כדאי
מבין המוזיאונים בנורווגיה הייתי ממליץ על ארבע (כולם נמצאים ב-Bygdøy באוסלו ויום אחד מספיק בכדי לבקר בכולם):
  • Kon-Tiki museum
  • Fram museum
  • Viking Ship museum
  • Norwegian Folk museum
כמובן שהמוזיאונים הם לפי תחומי עניין אישיים. הייתי ממליץ לבדוק את הכדאיות של Oslo pass.

כלכלה - עלויות והמלצות
כולם אומרים שסקנדינביה יקרה. עד כמה יקרה. בממוצע (כולל הכל) יוצא כ-15,000 ש"ח לשבוע כאשר מטיילים בצורה חסכונית. כלומר בלי מסעדות, רק סופרים, רכב להשכרה מקבוצה A או B ובתי מלון מהזולים.

עלויות
  • אוכל
    • מסעדות ובתי קפה: לרב האוכל יקר ורוב האנשים קונים את האוכל בסופר. מה הסדר גודל? סלט במסעדה יכול לעלות כ-90 ש"ח ובורגר כ-120 ש"ח. מה אוכלים בחוץ? גלידות, מכיוון מחירי הגלידות דומים לאלו שבארץ.
    • סופר: בקבוק מים מינרליים של 1.5 ליטר עולה 2-10 ש"ח. כיכר לחם 8-20 ש"ח וחפיסת גבינה 20+ ש"ח. חלק מהיוגורטים במחירים כמו בארץ ודג סלמון יקר פי 2-3 מאשר בארץ (סביבות 150-200 ש"ח לק"ג). בחלק מהסופרים יש סטנדים עם ירקות חתוכים, בשר, פסטה, תפוחי אדמה ורטבים. ניתן להרכיב סלטים והמחיר לפי משקל. לרוב סלטים אלו לא יקרים.
  • לינה: בממוצע לילה בבית מלון עולה כ-800 ש"ח. לפעמים תוכלו למצוא מבצע ותוכלו להוריד את המספר ל-400 ש"ח ללילה (אבל לרוב המבצעים תקפים לשהייה של מספר לילות באותו בית מלון). במקומות היותר מתוירים יהיה קשה למצוא מחיר של פחות מ-1000 ש"ח ללילה. בנורווגיה לבתי מלון אין מספר כוכבים כולם ברמה של כ-3 כוכבים. אחד האופציות להוזיל משמעותית היא לחפש חדרים/בתים להשכרה. לרוב מקומות כאלה באים בלי כלום מגבות, סדינים ושמיכות יהיו בתוספת תשלום. ישנה גם אופציה של קמפינג (מאוד מפורסם בין המקומיים) אך לא בדקנו אותה לעומק.
  • תחבורה
    • טיסות: כרטיס לטיסה פנימית לבן אדם אחד בכיוון אחד יעלה 500-900 ש"ח בהתאם למבצעים, זמנים, מקור ויעד. ישנן שני חברות תעופה עיקריות: SAS ו-NORWEGIAN. הכרטיסים לא כוללים אוכל ובדרך כלל עבור מזוודת ובחירת מקומות יש תוספת תשלום.
    • רכבות: כרטיס לנסיעה של כשעה יעלה כ-90 ש"ח ולנסיעות קצרות כ-30 ש"ח.
    • אוטובוסים: נסיעה תוך עירונית כ-15 ש"ח.
    • דלק: 95 כ-9 ש"ח לליטר.
    • מעבורת: מעבורת רגילה (לא תיירותית) תעלה כ-60 - 30 ש"ח (תלוי גם במספר האנשים ברכב). רוב המעבורות הם למרחק של קילומטרים בודדים.
    • הערה: המחירים המצוינים עבור טיסות ורכבות הם מחירים של הזמנה מראש באינטרנט. במידה ואתם קונים במקום, המחירים יכולים להיות יותר יקרים.
  • אטרקציות
    • מוזיאונים: רוב המוזיאונים יקרים. אם כרטיס למוזיאון עולה 100 ש"ח זה לא אומר שהמוזיאון גדול או מושקע. זה יכול להיות גם מוזיאון של שעה. לרוב כרטיס כניסה יותר זול מ-100 ש"ח, אך לא בהרבה וברוב הפעמים יוצאים בתחושה שלא קיבלתם תמורה. הדבר במיוחד בולט בנורווגיה (בדנמרק המוזיאונים יותר מושקעים).
    • קונצרטים: המחירים הם בסדר גודל כמו של קונצרטים בארץ, אבל הם הרבה יותר קצרים.בעוד שבארץ קונצרט נמשך שעה וחצי ואף יותר, בנורווגיה הוא יכול להימשך 25 דקות.
המלצות
  • ע"י הזמנה מראש תוכלו לראות יותר אלטרנטיבות, למצוא הנחות והסדרים. ההזמנה מראש מתייחסת לא רק לרכב וטיסות פנים, אלה גם לבתי מלון ורכבות.
  • ישנם הרבה כרטיסי הנחות. כרטיסים לערים, למשל:Oslo pass או לאזורים: Fjord pass. בחלק מן המקרים ניתן לחסוך בעזרתם.
המלצות למסלולים ופעילויות בטבע
בקצרה, הכל מומלץ. אנו אהבנו טיולים לאורך כבישי נוף (scenic roads), ביניהם trollstigen road ו-snow way. כמוכן אתרים כגון: briksdal glacier ו-galdhopiggen.

תגובות

  1. תודה ויש משהו בדבריך. הערים באמת קטנות ולא כאלה מעניינות. אבל הטבע מרהיב ביופיו. אני מכורה לחורף והחורף שם מקסים ולבן וקפוא, בדיוק לטעמי. לעיתים נדירות גם מפת ירושלים נראית כך...

    השבמחק

הוסף רשומת תגובה

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

ניתוק מצבר לפני נסיעה לחו"ל

לפני שמשאירים את הרכב ליותר ממספר ימים, למשל נסיעה לחו"ל, מומלץ לנתק את המצבר. זאת בכדי להימנע מהפתעה לא נעימה בפעם הבאה כשתנסו להתניע את הרכב. גם מצבר חדש יחסית (בן שנה) יכול להתרוקן תוך שבוע. כך שעדיף לא להתגרות במזל במיוחד כשכל הפעולה לוקחת חמש דקות.   לפני שבאים לנתק, צריך לזכור שללא המצבר לא תוכלו לנועל את הרכב בצורה חשמלית (דרך האזעקה). תוכלו לנעול אותו רק בעזרת מפתח. אני בד"כ פותח את מכסה המנוע, ואז נועל את הרכב בעזרת האזעקה ורק אח"כ ניגש לניתוק עצמו. כך כל הרכב נעול חוץ ממכסה מנוע (מכיוון שאין חיישן אזעקה למכסה מנוע פתיחתו/סגירתו לא משפיעה על האזעקה).   הניתוק עצמו הוא פשוט. פותחים את מכסה המנוע ומנתקים את אחד הקבלים של המצבר (לפי אחד הקוראים צריך לנתק רק את השלילי). כל עוד הקבל מונח בצד (ולא נוגע בחיבור), המצבר (כמעט) לא יתרוקן. בחלק ניכר מן הרכבים בכדי לנתק את הקבל מהמצבר תצטרכו לפתוח בורג, לכן כדאי שתהיה ברשותכם ערכת כלים בסיסית.   כשאר חוזרים פותחים את דלת הנהג בערת מפתח ומחברים את הקבל בחזרה.   הערה: 1. ניתוק המצבר יגרום לאיבוד כל הנתונ

איך להקציף חלב בבית ללא מכונה

התשובה במילה אחד: פלנג'ר! ועכשיו אני אפרט. בעקבות הקורונה והעבודה מהבית התחלתי להיכנס לתחום הקפה. לא רציתי לקנות מכונת קפה ולכן התחלתי מאחת הצורות הפשוטות והזולות להכנת קפה - הכנה בעזרת פלנג'ר (french press). פלנג'ר עם קפה אבל מכיוון שאני אוהב קפוצ'ינו התחלתי לחפש דרך להקציף חלב. התלתי עם מקציף ידני (מוט) ומכיוון שלא הייתי לגמרי מרוצה, קניתי גם מקציף ידני לכיריים. הנה צילום של שניהם. ובכל זאת הקצף היה בינוני. ישנם מקציפים חשמליים שגם מחממים את החלב וכבר כמעט קניתי אחד עד שראיתי מישהו שמקציף עם פלנג'ר. ניסיתי וזה הקציף טוב. ולכן קניתי פלנג'ר נוסף, ללא חלקי מתכת, כדי שאוכל לחמם את החלב שבתוכו במיקרו. פלנג'ר עם חלב וזאת התוצאה: נ.ב.: אפשר להקציף חלב קר וחם בפלנג'ר.

מעבר לבישול על חשמל והתנתקות מגז

אם השנים מחירי גז עלו עד למצב שבהרבה מקרים זה הופך ללא כלכלי. בואו אתחיל מהתחלה: לא מזמן ביקר אצלנו טכנאי פזגז ואמר שהכיריים לא עומדות בצורה תקינה (זאת למרות שבביקורת התקופתית הקודמת הכל היה בסדר). עמדו לפנינו שני חלופות עיקריות: תיקון התקלה בצורה כזו או אחרת או התנתקות מפזגז ומעבר לחשמל. ברגע שהשוותי בין החלופות הכל נהיה ברור. היום ניתן לקנות כיריים חשמליות עם שני תושבות בכ-400 ש"ח. נכון יש רק מקום ל-2 סירים אבל לא זכור לי שאי פעם הכנו יותר משני דברים על האש ביחד. וגם למען האמת, אם שמים סיר ומחבת על רב הכיריים הרגילות (בעלי ארבע להבות), אין ממש מקום לעוד משהו. אז אם מעבר מ-4 ל-2 מקומות לא מהווה בעיה, נשארו לנו השאלות לגבי עלות ואיכות. עלות התחלתית, רכישה של 400 ש"ח ניתן לקזז מול מכירת כיריים. ביד 2 כיריים סטנדרטיות נמכרות ב- 150 -200 ש"ח. במקרה שלנו, עלות התיקון הייתה הרבה מעבר ל-400 ש"ח. עלות קבועה, החשבון החודשי שונה מאוד בין אם אתם עדיין משתמשים בבלוני גז או מחוברים לגז מרכזי. ברגע שמחוברים לגז מרכזי נוסף תשלום קבוע של כ-45 ש"ח לחודשיים. כמה עולה החשמל של