דילוג לתוכן הראשי

שלושת קבוצות העובדים

הקדמה
כבר הרבה שנים שאני מנסה לפתח עסק במקביל לעבודה. ואכן רוב האנשים מייעצים לפתח משהו במקביל. לקבוע גבול מסוים ורק כאשר חוצים את הרף להתפטר. למשל: אם העסק מכניס סכום גדול מ-80% מהמשכורת אז עוזבים את העבודה.

בערך בשנתיים האחרונות ניסיתי להתנייד בצורה זו, אך לא ממש הצלחתי. העבודה גוזלת יותר מידי זמן ;-)
לכן החלטתי להתפטר (ולהתקיים מחסכונות זמן מה).

כשהודעתי בעבודה שמתי לב שרוב האנשים מבלבלים בין עצמאיים לבעלי חברות. לכן החלטתי לכתוב פוסט זה.

את האנשים שעובדים ניתן לחלק לשלוש קבוצות: שכירים, עצמאיים ובעלי חברות.

שכירים

מרבית אוכלוסיה שייכת לקבוצה זו. קבוצה זו מתאפיינת ברמת סיכון נמוכה, אבל גם בפוטנציאל רווחים (כמובן הכל יחסית לקבוצות אחרות) נמוך.

שכירים זוכים לביטחון מסוים: ביטחון תעסוקתי ותנאים סוציאליים. אבל צריך להבין שהביטחון והשקט האלה עולים כסף. אולי לא תמיד חושבים על זה, כי לא מוצגת לנו ברירה של "תנהל הכל ותרוויח יותר" או "מישהו אחר ינהל ותקבל פחות". אבל ע"י בחירת הקבוצה, אנו מחליטים על האיזון בין סיכון לסיכוי.

עצמאיים

אנשים מהרבה מקצועות שונים שייכים לקבוצה זו. רופאים, טכנאים, יועצים, מעצבי שיער וכו’. בתור עצמאי יש לך יותר סיכון, אבל גם הרווחיות גדולה יותר.

לפני מספר שנים ראיתי מחקר של בנק ישראל שהשווה בין קבוצות אנשים מאותו מקצוע, קבוצת שכירים וקבוצת עצמאיים. הם בדקו מגוון רחב של מקצועות, החל מרואי חשבון שכירים מול עצמאיים, חשמלאים שכירים מול עצמאיים, אינסטלטורים, טכנאי מחשבים וכו'. ברוב המקצועות העצמאיים הרוויחו כ-50% יותר. ההסבר הכלכלי שניתן במחקר הוא שצפוי שהעצמאיים ירווחו יותר כיוון שרק בעלי המקצוע היותר טובים הופכים לעצמאיים.

בעלי חברות

אחד החסרונות של עצמאיים הוא שהכסף נכנס כל עוד אתה עובד. לפיכך למשל בזמן חופשה, אתה לא מרוויח. לבעלי חברות אין בעיה כזאת. חברות יכולות לתפקד ללא נוכחות הבעלים. בעלים יכול לשכור מנהלים ובעצמו להתרכז בדברים אחרים.
לא בטוח שלבעלי חברות יש סיכון גדול יותר מאשר לעצמאיים אבל פוטנציאל הרווח גבוה יותר. אני מניח שבכדי לבנות חברה אתה צריך להיות בעל ראיה רחבה ולהשקיע יותר משאבים.

שוני בחשיבה

דבר מעניין הוא שאנשים בכל קבוצה חושבים קצת שונה. כך למשל לשכירים לפעמים קשה להבין בעלי חברות. זאת כנראה גם סיבה שרוב החברים של בן אדם מקבוצה מסוימת יהיו שייכים אף הם לאותה קבוצה. מעבר לכך, ניסיונם של הרבה אנשים מראה שכאשר עוברים מקבוצה לקבוצה בדרך כלל מחליפים חברים בהתאמה.

דוגמה לשוני בחשיבה ניתן למצוא בביוגרפיה של רוברט קיוסאקי. בשלב מסוים בחיים הוא פשט רגל ונשאר ללא כלום. הוא ואשתו ישנו ברכב מספר חודשים עד שחברים שלהם השאילו להם חדר בו ניתן ללון. החברים שלהם פשוט לא הבינו למה רוברט לא מוכן ללכת לעבוד בתור שכיר. אבל הוא לא היה מוכן להתפשר ושאף להקים חברה (שוב).

אזהרה, ספוילר! בסופו של דבר הוא הקים עוד חברה והפף למולטי מיליונר. טוב, אני מניח שאם לא כך היה הדבר, אף אחד לא היה שומע עליו.


 * פוסט זה מנוסח בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד, אך מיועד לשני המינים.

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

ניתוק מצבר לפני נסיעה לחו"ל

לפני שמשאירים את הרכב ליותר ממספר ימים, למשל נסיעה לחו"ל, מומלץ לנתק את המצבר. זאת בכדי להימנע מהפתעה לא נעימה בפעם הבאה כשתנסו להתניע את הרכב. גם מצבר חדש יחסית (בן שנה) יכול להתרוקן תוך שבוע. כך שעדיף לא להתגרות במזל במיוחד כשכל הפעולה לוקחת חמש דקות.   לפני שבאים לנתק, צריך לזכור שללא המצבר לא תוכלו לנועל את הרכב בצורה חשמלית (דרך האזעקה). תוכלו לנעול אותו רק בעזרת מפתח. אני בד"כ פותח את מכסה המנוע, ואז נועל את הרכב בעזרת האזעקה ורק אח"כ ניגש לניתוק עצמו. כך כל הרכב נעול חוץ ממכסה מנוע (מכיוון שאין חיישן אזעקה למכסה מנוע פתיחתו/סגירתו לא משפיעה על האזעקה).   הניתוק עצמו הוא פשוט. פותחים את מכסה המנוע ומנתקים את אחד הקבלים של המצבר (לפי אחד הקוראים צריך לנתק רק את השלילי). כל עוד הקבל מונח בצד (ולא נוגע בחיבור), המצבר (כמעט) לא יתרוקן. בחלק ניכר מן הרכבים בכדי לנתק את הקבל מהמצבר תצטרכו לפתוח בורג, לכן כדאי שתהיה ברשותכם ערכת כלים בסיסית.   כשאר חוזרים פותחים את דלת הנהג בערת מפתח ומחברים את הקבל בחזרה.   הערה: 1. ניתוק המצבר יגרום לאיבוד כל הנתונ

איך להקציף חלב בבית ללא מכונה

התשובה במילה אחד: פלנג'ר! ועכשיו אני אפרט. בעקבות הקורונה והעבודה מהבית התחלתי להיכנס לתחום הקפה. לא רציתי לקנות מכונת קפה ולכן התחלתי מאחת הצורות הפשוטות והזולות להכנת קפה - הכנה בעזרת פלנג'ר (french press). פלנג'ר עם קפה אבל מכיוון שאני אוהב קפוצ'ינו התחלתי לחפש דרך להקציף חלב. התלתי עם מקציף ידני (מוט) ומכיוון שלא הייתי לגמרי מרוצה, קניתי גם מקציף ידני לכיריים. הנה צילום של שניהם. ובכל זאת הקצף היה בינוני. ישנם מקציפים חשמליים שגם מחממים את החלב וכבר כמעט קניתי אחד עד שראיתי מישהו שמקציף עם פלנג'ר. ניסיתי וזה הקציף טוב. ולכן קניתי פלנג'ר נוסף, ללא חלקי מתכת, כדי שאוכל לחמם את החלב שבתוכו במיקרו. פלנג'ר עם חלב וזאת התוצאה: נ.ב.: אפשר להקציף חלב קר וחם בפלנג'ר.

מעבר לבישול על חשמל והתנתקות מגז

אם השנים מחירי גז עלו עד למצב שבהרבה מקרים זה הופך ללא כלכלי. בואו אתחיל מהתחלה: לא מזמן ביקר אצלנו טכנאי פזגז ואמר שהכיריים לא עומדות בצורה תקינה (זאת למרות שבביקורת התקופתית הקודמת הכל היה בסדר). עמדו לפנינו שני חלופות עיקריות: תיקון התקלה בצורה כזו או אחרת או התנתקות מפזגז ומעבר לחשמל. ברגע שהשוותי בין החלופות הכל נהיה ברור. היום ניתן לקנות כיריים חשמליות עם שני תושבות בכ-400 ש"ח. נכון יש רק מקום ל-2 סירים אבל לא זכור לי שאי פעם הכנו יותר משני דברים על האש ביחד. וגם למען האמת, אם שמים סיר ומחבת על רב הכיריים הרגילות (בעלי ארבע להבות), אין ממש מקום לעוד משהו. אז אם מעבר מ-4 ל-2 מקומות לא מהווה בעיה, נשארו לנו השאלות לגבי עלות ואיכות. עלות התחלתית, רכישה של 400 ש"ח ניתן לקזז מול מכירת כיריים. ביד 2 כיריים סטנדרטיות נמכרות ב- 150 -200 ש"ח. במקרה שלנו, עלות התיקון הייתה הרבה מעבר ל-400 ש"ח. עלות קבועה, החשבון החודשי שונה מאוד בין אם אתם עדיין משתמשים בבלוני גז או מחוברים לגז מרכזי. ברגע שמחוברים לגז מרכזי נוסף תשלום קבוע של כ-45 ש"ח לחודשיים. כמה עולה החשמל של